Dit jaar organiseert de JMC wederom een eendaagse Nationale Tentoonstelling en wel op 28 september 2019 in het clubgebouw van de "Leerdamse Vogelvrienden" P.M. van Gendtstraat 23, te Leerdam. Lees meer

Let op - de inschrijftermijn is verlengd. Inschrijfformulieren moeten uiterlijk dinsdag 10 september 20.00 uur in het bezit van Oege zijn.

Afdrukken

Rijstvogel opaal topaas

 Rijstvogel opaal topaas

Kleurslag Opaal topaas man en pop
 
Kleur
Rug- ,vleugeldek en armpennen. Mat zilvergrijs, iets lichter dan de opaal wildkleur.
Handpennen. Lichtbeige, met grijsblauwe waas.
Stuit en bovenstaartdekveren. Donkergrijs, met bruine waas
Staart. Grijs, met bruine waas.
Borst. Helder zilvergrijs, met blauwe waas, iets lichter dan bij de opaal wildkleur.
Buik, flanken en broekbevedering. Crème, met een lichte gele waas.
Aars en onderstaartdekveren. Wit.
Ogen. Donker roodbruin.
Ooglidrand. Rood.
Onder- en bovensnavel. Roze-rood / hoornkleurig.
Poten. Vleeskleurig.
Nagels. Hoornkleurig.
 
Tekening:
Bovenkoptekening, teugel, snavelstreep, keelvlek en wangstreep. Egaal helder roomkleurig crème.
Wangvlek. Egaal zuiver wit.
Overgang van borst naar buik. De borst loopt door tot op een regelmatig gebogen lijn van vleugelbocht tot vleugelbocht.

KEURTECHNISCHE AANWIJZINGEN:
Kenmerkend voor deze mutatie combinatie is de licht crèmegele buikkleur, met het opgebleekte zilvergrijze rugdek- en borstkleur. Opvallend is de koptekening, die is roomkleurig crème geworden en de stuit is grijs, met een wat bruine waas overgoten. Bij de pop kan de snavel, evenals de oogring, iets lichter van kleur zijn. Tijdens de keuring wordt hier echter geen rekening mee gehouden. Zowel de borst als het rug- en vleugeldek moeten zo egaal mogelijk van kleur zijn. Met name voor het rugdek is dit een eerste vereiste. De kopkleur is moeilijk egaal te kweken. Hoewel een egale kleur van belang is, is het goed vooralsnog hier enige clementie te tonen. Naast deze egaalheid van kleur toont de kopkleur enige hamertekening, deze exemplaren zijn het diepst van kleur. De keel zal in veel gevallen iets lichter van kleur zijn als de bovenkop. Een keel, welke dezelfde kleur heeft als de bovenkop, heeft de voorkeur. De wangstreep dient van dezelfde prominentie en scherpte te zijn, als die van de wildkleur. Nochtans is enige clementie vereist. In het algemeen zullen de poppen iets minder diep van kleur zijn dan de mannen. Tijdens de keuring wordt hier echter geen rekening mee gehouden. Veel voorkomende fouten zijn, bonte veervelden bij de ondersnavel (kin) en bonte vleugelpennen. Ook bontvorming in de kopkleur komt voor. Bij het model dienen we vooral te letten op de breedte van de borst en de vorm van de kop, deze mag niet te klein zijn t.o.v. het lichaam. Ook het formaat is van groot belang, al zullen er weinig rijstvogels zijn, die niet aan de formaateis voldoen. De aanwezige tekening dient een scherp en regelmatig verloop te hebben.


Bron: Standaardeisen NBvV "Gedomesticeerde Afrikaanse en Aziatische prachtvinken (2012)"
Volledige, actuele standaardeisen zijn verkrijgbaar op de website van de NBvV.