Afdrukken

Algemene ledenvergadering 28 maart 2020

Nijmegen , 11-3-2020

Beste JMC leden,

Als gevolg van de door de Nederlandse overheid uitgevaardigde aanbevelingen in verband met de heersende Corona virus (Covid-19) besmettingen heeft het bestuur van de JMC en overige Lochura’s vandaag besloten de Algemene Vergadering op zaterdag 28 maart 2020 niet door te laten gaan. 

De Algemene Vergadering van JMC gaat dus niet door!

Vanzelfsprekend zal het bestuur van de JMC de Algemene vergadering later op een gunstig moment herplannen. Een optie is zaterdag 30 mei 2020 waar dan de Technische dag en Jaarvergadering als vanouds worden gecombineerd. Dit is echter geheel afhankelijk van de ontwikkelingen rond het Corona virus. Wij zullen op later tijdstip u daar over informeren.

Wij excuseren ons voor het ongemak.

Leest u als JMC lid dit bericht en uw E-mail adres is nog niet bij de JMC secretaris bekend , neem dan aub de moeite dit even door te geven aan onze secretaris. We kunnen u dan in de toekomst altijd persoonlijk op de hoogte houden. Het E-mail adres van onze secretaris Hans Koelewijn is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Het bestuur van de JMC en overige Lonchura’s

Afdrukken

2e internationale Japanse Meeuwen en overige Lonchura dag

2e Internationale Japanse Meeuwen en overige lonchura dag.

 

Het is zondagmorgen 8.00 uur als de eerste organisatiemedewerkers de zaal in Den Doelen betreden. Alles is al voorbereid door vrijwilligers en de laatste puntjes gaan op de bekende i.

Wat zal het worden is eigenlijk de vraag die over de koffie zweeft. Wij hebben goede inleiders, er zijn aardig wat vogels gemeld, de standjes staan klaar, een grote verloting met nu nog lege kooien.

2 Uur voordat de dagvoorzitter de gasten welkom zal heten. Zal het coronavirus, toen nog niet zover verspreid als nu ons parten spelen. Maar geen handen schudden en in de elleboog hoesten, niezen etc. Dit zal vooraf meegedeeld worden. Bij de binnenkomst blijkt niet iedereen dit gedrag te hanteren. Het is ook moeilijk als oude vrienden uit binnen en buitenland binnenkomen.

En binnenkomen doen ze. Misschien iets minder als bij de eerste dag maar dat heeft de organisatie ingecalculeerd. Er is geleerd van de ervaringen van de eerste dag. Dit jaar twee sprekers in plaats van 6.

Dit jaar ook een veiling van twee koppels.

10 Uur gaat de dagvoorzitter los met een hartelijk welkom aan iedereen. W ij proberen voor iedereen zo goed mogelijk begrijpelijk te zijn door nederlands en engels als taal te gebruiken.

Emiel Debrier, de grootmeester uit Belgie, is als eerste aan de beurt. Op zijn bekende rustige wijze neemt hij de zaal mee in zijn manier van kweken van Japanse Meeuwen. Het publiek hangt aan zijn lippen. Muisstil, want de grootmeester spreekt en daarna een daverend applaus. Beter kan het niet zou je zeggen.

 

De organisatie heeft echter nog wat bedacht. Nadat de apparatuur is omgebouwd en intussen de eerste loten verkocht worden en stiekem in de verkoop gekeken wordt komt Anton Tijhuis aan het woord. Een verwoed kanariekweker maar ook hoogleraar aan de universiteit met ontzettend veel kennis over licht.

Zijn verhaal gaat hierover en over ventilatie in onze vogelruimtes. Het publiek is opnieuw muisstil als hij diep ingaat op de materie. sommige hebben moeite even de omzetting te maken van het engels naar het nederlands maar uiteindelijk levert het bij niemand onoverkomelijke problemen op. Vooral zijn uitleg over licht en de wijze waarop een vogel dit anders ziet dan wij en de foto , weliswaar gemanipuleerd, van de Beo die hij laat zien geeft reactie. Wij zien een praktisch zwarte vogel terwijl een vogel een rijk genuanceerd kleurenpallet op dezelfde Beo ziet. Mooi om te zien .

Deze foto zit trouwens ook in de handout die beschikbaar is van beide lezingen. U kunt deze alsnog bestellen door een mailtje naar Gerrit van Someren, zijn email is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Dan komt het grote moment waar heel veel mensen op gewacht hebben, de verkoop gaat open. Omdat mensen al een blik geworpen hadden wisten ze al waar en bij wie ze moesten zijn. Sommigen wilden al vogels meenemen om 10.30 uur omdat ze erg ver moesten reizen.

De organisatie heeft terecht dit verzoek afgewezen om iedereen de kans te geven bepaalde vogels te kopen. De eigenaren stonden bij hun eigen vogels en de handel ging vlot. Niet alle vogels zijn verkocht maar het merendeel wisselde van eigenaar. Geen wonder trouwens want er zat goede kwaliteit.

Toen de handel gedaan was kon de verloting van start. In een vlot tempo werden 6 geschonken koppels, zakken voer, nestkastjes en andere vogelbenodigdheden verloot.

Dit als opmaat naar het experiment van dit jaar, de veiling van twee super koppels geschonken door twee wereldkampioenen, Vader en zoon Van der Jagt en T van Overmeeren.

Het publiek bleef massaal om deze veiling mee te maken en er werd goed geboden. Aan het eind bleken beide koppels door dezelfde kweker te zijn verworven. Veel succes ermee wij zien de resulaten graag in Leerdam.

De dag werd gesloten, iets vroeger dan verwacht, maar met een zeer voldaan gevoel bij een ieder. De zaal stroomde snel leeg en met de vele handen die hielpen was het opruimwerk ook snel gedaan.

We konden naar huis. In de auto al filosoferend over de 3e Internationale.

ledereen bedankt voor uw bijdrage aan het slagen van deze dag en tot volgend jaar.

Kan niet wachten.

 

Gerrit van Someren

Dagvoorzitter

Afdrukken

Enquête

Beste JMC leden,

Graag willen we meer inzicht krijgen in de hobby van de JMC leden. We willen daardoor beter bij u als JMC liefhebber kunnen aansluiten. En de JMC verder ontwikkelen. We hebben er daarom voor gekozen om een korte enquête te houden. Hoe meer leden deze enquête invullen hoe beter wij als bestuur bij u kunnen aansluiten.

u kunt hier de enquête downloaden.

Afdrukken

Internationale Lonchuradag 2019

Internationale Japanse meeuwen- en lonchuradag op 24 februari 2019 in Erp.

Tijdens de Jaarvergadering heeft de regio Noord-Brabant-Oost voorgesteld om volgend jaar een internationale bijeenkomst te organiseren voor de soorten die onder de paraplu van de JMC vallen.
Dit voorstel is met instemming begroet en een aantal leden is begonnen met de voorbereiding ervan. Er is voor gekozen de datum te koppelen aan de vogelmarkt in Zwolle. In dat weekend zijn al veel buitenlandse vogelliefhebbers in Nederland en deze kunnen met een overnachting extra zonder verdere reiskosten de bijeenkomst bijwonen. De Zwolse vogelmarkt wordt op zaterdag 23 februari 2019 gehouden; de internationale “JMC”-dag dus op zondag 24 februari 2019 in het Brabantse Erp. U kunt deze datum dus nu alvast reserveren.
Er wordt momenteel geïnventariseerd, wat er bij het organiseren van deze dag allemaal komt kijken. Bij andere soorten is er met zo’n organisatie reeds ervaring opgedaan, iets waar wij zeker steun aan kunnen hebben. Er wordt gedacht aan internationale sprekers en presentaties over onze vogels, een verkoopklasse, een loterij met topvogels, diverse stands, e.d.
Het is van belang dat zoveel mogelijk liefhebbers worden bereikt. Dat kan via vooraankondigingen van deze dag via “Onze Vogels”, het Contactblad, onze WEB-site, via Facebook, via buitenlandse clubbladen op het gebied van onze vogels en ook via buitenlandse WEB-sites. We willen ook een flyer maken, die op vogelmarkten (Boskoop, Zwolle), tentoonstellingen (Leerdam, regio- en districts-TT’s), maar natuurlijk ook op de COM-wereldshow in januari 2019 in Zwolle kan worden verspreid.
Het is voor de initiatiefnemers een mooie uitdaging. Waar mogelijk zal het bestuur hen ondersteunen. Heeft u vragen, opmerkingen suggesties dan kunt u contact opnemen met: Frank Kreijveld, Tinus Legius, Paul Bergmans of Fred Panjer.

Meer artikelen...