Afdrukken

Zwartborstrietvink, Lonchura teerniki

 Zwartborstrietvink 

Algemeen:
Nederlands: Zwartborstrietvink.
Duits: Schwarzbrustschilffink.
Engels: Grand Valley Mannikin (Black-breasted mannikin).
Frans: Donacole à poitrine noire.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN:
Formaat :
10,5 cm

Model:
Door de wat vollere en rondere kop is het model wat afwijkend van de overige rietvinken en nonnen. Ook lijkt hierdoor de snavel wat kleiner te zijn.

KLEUR EN TEKENINGSOMSCHRIJVING:
Kop, keel en nek:
Voorhoofd, teugel, wangen, oorstreek en keel zijn aaneengesloten egaal zwart. Boven op de kop gaat de zwarte kleur geleidelijk over in de zwartbruine nek.

Rug- en vleugeldek:
Het gehele rug- en vleugeldek is egaal kastanjebruin, duidelijk aftekenend tegen de zwartbruine nek. In de vleugelpennen is de kleur wat donkerder bruin veroorzaakt door de donkerder binnenvlaggen van de vleugelpennen.

Stuit en bovenstaartdekveren:
Stuit grotendeels kastanjebruin, aan de staartzijde vrij abrupt doch niet scherp afgetekend overgaand in het strogele bovenstaartdek.

Staart:
Middelste staartpennen gepunt, maar nauwelijks uitstekend, strogeel van kleur met donkerder schachten. Overige staartpennen donkerbruin met strogele randen aan de buitenvlaggen.

Borst, buik en onderstaartdek:
De borst is egaal zwart en vormt een aaneengesloten zwart veerveld met de zwarte keel en wangen. Aan de zijkanten loopt de zwarte borst vloeiend over in een duidelijke zwarte flankstreep, welke onder langs de vleugels loopt richting het zwarte onderstaartdek. De pootinplant is zwart.Vanaf de zwarte borst en flankstrepen is de buik wit van kleur.

Ogen:
Zwartbruin, een lichtere kleur is toegestaan.

Snavel:
Blauwgrijs.

Poten en nagels:
Donkergrijs, een lichtere kleur is toegestaan

KEURTECHNISCHE AANWIJZIGINGEN:
De flankstreep dient met de nodige soepelheid te worden beoordeeld. Vaak is het niet meer dan een rij min of meer onregelmatige grove vlekken.De witte buik is vaak min of meer creme, en de schedel en nek zijn vaak bruin bewaasd. Aangezien de zwartborstrietvink nog een echte natuurvogel is dient een bepaalde variatiebreedte in kleur en tekening te worden geaccepteerd.

ONDERSOORTEN:
Door verschillende onderzoekers worden er van de zwartborstrietvink twee ondersoorten beschreven, nl L.t.teerinki en L.t.mariae.
Bovenstaande omschrijving is de omschrijving van de meest contrastrijke zwartborstrietvinken welke er momenteel in gevangenschap worden gehouden, en beantwoordt aan de beschrijving van de ondersoort L.t.mariae.
De nominaatvorm L.t.teerinki heeft een meer bruine schedel en nek. De kleur van het rugdek is minder warm kastanjebruin, en stuit en bovenstaartdek zijn matter strogeel.
Gezien het feit dat er bij de importzendingen welke de afgelopen jaren zijn binnengekomen in Europa vogels van beide beschrijvingen door elkaar zitten, met alle mogelijke tussenvormen, betwijfelen wij of er inderdaad twee ondersoorten naast elkaar bestaan. Het lijkt ons aannemelijker dat we hier te maken hebben met variatiebreedte binnen de soort.
Ondersoort of variatiebreedte, de bovenstaande standaardomschrijving is die van de meest contrastrijke zwartborstrietvinken. Hier wordt dus de voorkeur aan gegeven.


Bron: Standaardeisen NBvV "Lonchura 2012"
Volledige, actuele standaardeisen zijn verkrijgbaar op de website van de NBvV.