Afdrukken

Junges-bergrietvink, Lonchura montana

Algemeen:
Nederlands: Junges-bergrietvink.
Duits: Hohenschilffink.
Engels: Snow Mountain mannikin (Western alpine mannikin).
Frans: Donacole des hauteurs.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN:
Formaat : 11,5 cm

KLEUR EN TEKENINGSOMSCHRIJVING:
Kop, keel en nek:
Voorhoofd en bovenschedel zwart, op het achterhoofd vrij abrupt overgaand in de warm bruine nek. Teugel en de aansluitende keelvlek zwart. Wangen en oorstreek okerbruin. De afscheiding van de wangen met de zwarte schedel en keelvlek loopt vlak onder het oog langs.

Rug- en vleugeldek:
Het gehele rug- en vleugeldek warm bruin, in de pennen wat donkerder van kleur.

Stuit en bovenstaartdek:
Stuit aan de rugzijde warmbruin, halverwege via een enkele millimeters brede zwarte band, overgaand in het strogele bovenstaartdek. Staartpennen zwart, met minimale strogele randjes.

Borst, buik en onderstaartdek:
Vanaf de zwarte keelvlek is de gehele borst licht roodbruin, één veerveld vormend met de wang en oorstreek. Langs de vleugels loopt deze licht-roodbruine kleur door in de flanken. De afscheiding van de licht-roodbruine borst en flanken met de creme-witte buik wordt gevormd door een enigszins geschubde smalle zwarte band, welke ontstaat doordat de aan de buik grenzende roodbruine flank en borstveertjes een zwarte zoom bezitten. Deze zwarte band gaat ter hoogte van de pootinplant over in de zwarte aars en het zwarte onderstaartdek. Ook de pootinplant is zwart.

Ogen:
Zwartbruin, een lichtere kleur is toegestaan.

Snavel:
Blauwgrijs.

Poten en nagels :
Donkergrijs, een lichtere kleur is toegestaan.

KEURTECHNISCHE AANWIJZIGINGEN:
Voor zover bekend is de junges-bergrietvink nog nooit levend ingevoerd in Europa. De beschrijving is aan de hand van een enkele balg van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden en een aantal wetenschappelijke beschrijvingen.Er is dan ook geen sprake van een standaardomschrijving maar van een herkenningsbeschrijving. Bij een eventuele aanbieding ter keuring is melding aan de Technische Commissie Tropische vogels en Parkieten gewenst. 


Volledige, actuele standaardeisen zijn verkrijgbaar op de website van de NBvV.