Afdrukken

Dikkoprietvink, Lonchura melaena

Algemeen:
Nederlands: Dikkoprietvink.
Duits: Dickkopf-Schilffink.
Engels: Thick-billed mannikin (Buff-bellied mannikin).
Frans: Donacole à tête grosse.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN:
Formaat :
10,5 cm

Model:
Door de grote kop en de zware snavel wijkt deze rietvink duidelijk af van de overige rietvinken en nonnen. Het is een korte en gedrongen vogel welke ondanks zijn geringe lengte toch een robuuste vogel is.

KLEUR EN TEKENINGSOMSCHRIJVING:
Kop, keel en nek:
Geheel zwart. Boven op de schedel, op het achterhoofd en in de nek zijn de bases van de veren meer zwartbruin, waardoor hier een minimaal zichtbare schubtekening ontstaat.

Rug- en vleugeldek:
Het gehele rug- en vleugeldek is zwart. De vleugelpennen zijn grauw zwartbruin.

Stuit en bovenstaartdek:
Op de stuit gaat het zwarte rugdek over in het diep oranje-bruine bovenstaartdek. De afscheiding, bovenaan de stuit, is vrij abrupt, doch niet scherp afgetekend.

Staart:
De middelste gepunte staartpennen hebben een zwartbruine schacht met diep oranje-bruine vlaggen.
Overige staartpennen zwartbruin met brede diep oranje-bruine buitenvlaggen.

Borst, buik en onderstaartdek:
Borst, flanken, aars en onderstaartdek zwart. Op de buik bevindt zich een warme donker-creme buikvlek. Deze begint ter hoogte van de vleugelbochten en strekt zich uit langs de flanken tot aan de zwarte pootinplant. De afscheiding van deze buikvlek is erg onregelmatig.

Ogen:
Zwartbruin, een lichtere kleur is toegestaan.

Snavel:
Geheel zwart, met uitzondering van de blauwgrijze basis van de ondersnavel.

Poten en nagels:
Donkergrijs, een lichtere kleur is toegestaan.

KEURTECHNISCHE AANWIJZIGINGEN:
Voor zover bekend is de dikkoprietvink nog nooit levend in Europa ingevoerd. De beschrijving is opgesteld aan de hand van enkele balgen van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden, een aantal wetenschappelijke beschrijvingen en enkele goede foto's van de hand van Don Hadden, die deze soort uitgebreid in het wild heeft bestudeerd.
Er is dan ook geen sprake van een standaardomschrijving maar van een herkenningsbeschrijving. Bij een eventuele aanbieding ter keuring is melding aan de technische commissie tropische vogels gewenst.

ONDERSOORTEN:
Vrij recent (1981) is er een kleine populatie ontdekt door Don Hadden op Buka (Solomon-eilanden). Deze vogels zijn donkerbruin vanaf de achterschedel t/m de stuit. Ook de hoeveelheid zwart op de flanken is minder uitgebreid. De buikvlek breidt zich daardoor meer uit tot de gehele buik. De kleur van de buik is minder diep creme. Deze ondersoort heeft nog geen wetenschappelijke naam gekregen. 


Bron: Standaardeisen NBvV "Lonchura 2012"
Volledige, actuele standaardeisen zijn verkrijgbaar op de website van de NBvV.