Afdrukken

Gele rietvink, Lonchura flaviprymna

 Gele rietvink 

Algemeen:
Nederlands: Gele rietvink.
Duits: Gelber Schilffink.
Engels: Yellow-rumped mannikin.
Frans: Donacole à tête grise.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN:
Formaat:
10,5 cm

KLEUR EN TEKENINGSOMSCHRIJVING:
Kop, keel en nek:
De gehele kop is egaal licht-beige met gelige waas. Wangen en keel een nuance donkerder.
Rug- en vleugeldek:
Kastanjebruin. De buitenvlaggen van de vleugelpennen zijn kastanjebruin van kleur, maar door de donkerbruine binnenvlaggen zijn de vleugelpennen wat donkerder kastanjebruin van kleur.

Stuit en bovenstaartdekveren:
Op de stuit gaat de kastanjebruine rugdekkleur over in de goudgele bovenstaartdekkleur. Deze overgang is vrij abrupt, maar niet scherp afgelijnd.

Staart:
Middelste staartpennen zijn gepunt, maar nauwelijks uitstekend,goudgeel van kleur met donkerder schachten. Overige staartpennen zijn donkerbruin met goudgele randen aan de buitenvlaggen.

Borst, buik en onderstaartdek:
Borst en buik licht okerbruin, waarbij de borst iets donkerder van kleur is en de kleur richting pootinplant geleidelijk iets lichter wordt.Pootinplant en onderstaartdek zwart.

Ogen:
Zwartbruin, een lichtere kleur is toegestaan.

Snavel:
Blauwgrijs

Poten en nagels:
Donkergrijs, een lichtere kleur is toegestaan

KEURTECHNISCHE AANWIJZIGINGEN:
De borst mag niet aftekenen tegen buik. Hoewel de borst wat dieper van kleur is dan de buik, dient de overgang zo geleidelijk mogelijk te zijn. Een donkere borstvlek, welke duidelijk aftekent tegen een creme buik is fout. Mogelijk is dit terugslag van een bruinborstrietvink voorouder, waarmee de gele rietvink ook in de vrije natuur vrij makkelijk bastaardeert. De kopkleur dient soepel te worden beoordeeld. Veel exemplaren tonen min of meer een schubtekening op de kop, waardoor de kleur van de kop nogal variabel is.


Bron: Standaardeisen NBvV "Lonchura 2012"
Volledige, actuele standaardeisen zijn verkrijgbaar op de website van de NBvV.