Afdrukken

Timor rijstvogels

Algemeen
Wetenschappelijke Naam: Lonchura fuscata
Duits: Timor Reisfink
Engels: Timor Java Sparrow
Frans: Padda du Timor
Deens: Brun Risfugl
Italiaans: Padda di timor

De Timor rijstvogel komt voor op de Indonesische eilanden Timor, Semau en Rote. De Timor rijstvogels leven in grasvlakten, licht beboste veeweiden, struikgewas en aan de randen van gecultiveerde gebieden, tot een hoogte van ongeveer 720 meter. De vogel is aangetroffen op zoutvlakten, overdekt met oliehoudend struikgewas. Ook op verwilderde landbouwgrond en overwoekerde tuinen, maar niet op bewerkte landbouwgrond of tegen droge rijstvelden. In de vrije natuur is gezien, dat deze soort gebroken rijst eet, rond de dorpen. Ook eet de Timor rijstvogel zaadkoppen van 0.5-1.0 m hoog gras in natte veeweiden. Vogels zijn gezien drinkend uit een kleine bron en etend van de grond in pas verbrand nat bos, met daarin voornamelijk de Corypha palm. In onze kweekruimtes moet de Timor rijstvogel gezien worden als een natuurvogel.

Ondersoorten
Van de Timor rijstvogel zijn geen ondersoorten beschreven.

Erfelijkheid en veerstructuur
Van de Timor rijstvogel zijn geen mutaties bekend.


Fysieke standaard

Formaat
De Timor rijstvogel is 13,5 cm. lang, gemeten tussen de punt van de snavel en het uiteinde van de staart.

Model
De Timor rijstvogel is een volslanke, maar geen geblokte vogel. Van opzij gezien moet de borst-/buiklijn, vanaf de keel tot aan de onderstaartdekveren, van voldoende volume zijn en regelmatig verlopen. Van voren gezien dient de borst goed rond te zijn, maar niet vet. Het achterlijf mag niet de indruk wekken, dat dit is uitgezakt. De rug moet, vanaf de nek tot en met de staart, een nagenoeg rechte lijn vormen. De niet overdreven ronde kop moet een regelmatige gebogen lijn vormen, met het oog centraal t.o.v. de schedel. De staart is aan het uiteinde afgerond.

Houding
Een Timor rijstvogel dient rustig op stok te zitten. Hij hoort rechtop te zitten en het lichaam dient los van de stok te blijven. De vleugels dienen strak langs de romp gedragen te worden, waarbij de vleugelpunten sluiten op de stuit. De kop wordt iets opgericht gedragen.

Conditie
Een goede lichamelijke conditie is een eerste vereiste.

Poten
De poten moeten recht en stevig zijn, zonder verruwingen of vergroeiingen. De tenen, waarvan drie naar voren en één naar achteren, dienen op een natuurlijke wijze stevig om de stok te klemmen. Elke teen is voorzien van een iets natuurlijk gekromde nagel.

Ringmaat
2,9 mm.

Snavel
Relatief en kegelvormig snaveltje. Onder- en bovensnavel dienen goed op elkaar te sluiten en moeten onbeschadigd zijn.

Bevedering
Het onbeschadigde verenkleed dient strak en aaneengesloten gedragen te worden.

Tekeningspatroon
De tekeningsonderdelen van de Timor rijstvogel zijn:
• Teugel en schedel: De teugel en schedel zijn vanaf de bovensnavel zwart en deze kleur loopt door tot in de nek. Onder het oog loopt, vanaf de zwarte teugel, een fijne zwarte streep, welke achter het oog aansluit op de bovenschedel.
• Keel: Vanaf de ondersnavel is de keel zwart.
• Wang: De wang is wit. De wang wordt begrensd door de zijkant van de ondersnavel, onder langs de teugel en langs de zwarte oogstreep om dan langs de bovenschedel door te lopen tot in de nek om vanaf dit punt een lijn te vormen richting zijde van de keel.


Volledige, actuele standaardeisen zijn verkrijgbaar op de website van de NBvV..